100 dages fri ombytning 100 dages fri ombytning
Prismatch Prismatch
Fri levering fra 499 DKK Fri levering fra 499 DKK
Fragt til kun 35 DKK Fragt til kun 35 DKK

 

Spinnefiskeri

Læs om spinnefiskei.

 

Introduktion til spinnefiskeri

 

Fiskeri med spinnestang er nok den mest populære form for fiskeri i verden, og herhjemme i Danmark er vi ingen undtagelse. Grunden til at det er så populært er fordi det er meget nemt, og lige til for nybegynderen. Fremgangs måden er at have en tung agn for enden af sin line, som man kaster ud ved hjælp af stangen, hvorefter man, via fiskehjulet, trækker agnen igennem vandet og ind til sig selv. Agnen har en fiskelignede gang i vandet, og det er det som skal lokke fisken til at hugge. Denne metode gentages indtil fisken hugger.  

Fiskeri har eksisteret i mange år, og gennem tiden er der naturligvis kommer et utal af forskellige metoder at fange fisk på, på en spinnestang. Den generelle opbygning  på stangen eller hjulet har i mange år været uforandret, men en ting som synes at ændre sig konstant gennem tiden er den agn som man benytter sig af, og dette har resulteret i at man kan fange mange forskellige arter, alle på forskellig agn.  
I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste teknikker, faktorer og grejet som man benytter i spinnefiskeriet. Målet er at du som fisker, uanset om du er begynder eller øvet, skal være godt klædt på til at, fange en masse fisk med dit spinnegrej. 

" Fiskevand til spinnefiskeri "

Hvilken type vand skal der fiskes i?

Her hjemme i Danmark er vi omringet af vand, og heldigvis for os lystfiskere, så bugner det af fisk i al dette. Alt lige fra de små søer og moser, hele vejen gennem åer og vandløb, og ud til det salte hav, findes der tusindvis af fiskearter, som vi har mulighed for at få fingrene i, hvis bare vi ved og forstår hvilken agn, og hvilken metoder vi skal bruge for at få fisken til at bide. 

Det første skridt på vejen, er at få fastlagt hvilken type vand der fiskes: 

Kysten - Saltvand

Langs de danske kyster er der et fantastisk fiskeri, blandt andet efter havørreden. Inden for lystfiskere kan denne fisk vel næsten betegnes som national fisken, i hvert fald når det kommer til arter som bliver fanget fra kysten. Kystfiskeriet stiller nogle krav til dit spinnegrej, som er vigtige at efterleve. Nemlig at dit grej er saltvandsresistent.

Det salte vand i vores hav er modbydeligt mod vores grej, og får det til at ruste op meget hurtigt hvis ikke det bliver skyllet og rengjort efter brug. saltvandsresistente hjul, kroge osv. Er en klar fordel her, da levetiden på dette er betydeligt længere. Hvis du er i tvivl om noget er modstandsdygtigt overfor saltvand, er du altid velkommen til at spørge os til råds i butikken. 

Grunden til at man i havørredfiskeriet på kysen ofte bruger spinnestangen, er fordi man kan affiske store områder, hurtigt. Hvorimod man med fluestangen vil skulle bruge mere tid på af afsøge et stræk. 

Den agn som oftest er brugt ude ved kysten, er et blink. En agn som har en vægt som varierer mellem 10-25 gram og som har en smal profil, der gør den nem at kaste med. Blinket imiterer småfisk, som havørreden lever af imens det opholder sig ude i havet. Disse små fisk kommer i forskellige størrelser og farver, hvorfor gør blinkene det samme. Det er en god ide at sætte sig ind i havørredens fødeemner på den pågældende plads, da det giver god viden omkring hvilken agn, man med fordel kan benytte, på det givne tidspunkt. 

Stang, hjul og line skal passe sammen når man bedriver sit fiskeri. Spinnefiskeri på kysten kræver et setup som kan klare salt, kan kaste langt, og som passer til den størrelse fisk, som man kan fange. En stang på 9´ eller 10´ er optimalt. Sætter man dertil et hjul i str. 2500-3000 på, med en flettet line i tykkelse 0,15mm. Så er man godt dækket ind. 

Der findes året rundt, mange andre arter langs de danske kyster, og især når vi kommer ind i sommerperioden, så bugner vandet af forskellige arter. Heriblandt sild, hornfisk og makrel. Som spinnefisker har du mulighed for at fange alle disse arter så snart de indfinder sig i vores farvande. For hver art er der forskellig agn som benyttes, da de har mere eller mindre forskellige fødeemner, men indspinningsmetoden er ofte den samme – lige på nær silden. 

Silden bliver ofte fanget langs de danske moler, hvor vertikalt fiskeri er det mest effektive. Et forfang med 5-7 små kroge, med en smule flash og en vægt i bunden, bliver jigget op og ned i vandsøjlen indtil man mærker silden tage, hvorefter man simpelt løfter hele rigget op på land. Den samme metode kan bruges til at fange makrel i sæsonen. Fiskeriet er nemt og utrolig aktion fyldt – ofte kan du fange 3, 4, 5 eller måske endnu flere sild/makrel, på samme tid! 

Makrellen og hornfisken jager i korte perioder hen over sommeren små fødeemner langs de danske kyster, og kan fanges på det samme spinnegrej og agn, som man fanger havørreder med.

Søer og moser - Ferskvand 

De fleste søer og moser herhjemme holder fisk, og der er nogle arter som vil være at finde, og fange, i næsten dem alle sammen. Aborre og gedder er to arter som spinnefiskere ofte udser sig som bytte, når der fiskes disse steder. Ens for begge disse arter er, at de er toprovfisk, hvilket vil sige at der ofte ikke er andre farer for dem, end de af egen art, som er større end dem selv. De lever af at jage mindre fisk, og er meget opportunistiske, og det er det vi lystfiskere, bruger til vores fordel. 
 
Ligesom på kysten, så kaster vi agn som imiterer de småfisk som er byttedyr for de arter, som vi prøver at fange. Det vil i de fleste tilfælde være forskellige typer af fredsfisk, som skaller eller lignende. Både gedden og aborre er kannibalistiske, så en agn der imiterer en mindre gedde eller aborre kan også bruges. Fremgangsmetoden er den samme til denne type fiskeri. Der kastes og trækkes ind, og gentages. At afsøge meget vand og forskellige pladser er ofte en fordel, da fiskene i nogle perioder af året er meget stationære. 
 
Vær altid opmærksom fredningsperioder af de forskellige arter, inden du begiver dig ud på eventyr. 
 
Alt efter hvilken type fiskeri du bedriver i disse vande, stiller det forskellige krav til dit grej. 
 
Stationært fiskeri med død agn, kræver ikke nogen kastemæssige krav til hverken hjul, stang eller line. Her er det blot vigtigt at du vælger et setup som er stærkt nok til at overvinde kampen med de fisk som du går efter. 
 
Det aktive fiskeri stiller nogle højere krav til dit grej, da det bliver brugt mere. Linen må ikke være for tyk, da dette vil besværliggøre dine kast, omvendt må det ikke være så tyndt at det knækker under fight med fisk. 
 
Hjulet skal være af en størrelse og kvalitet som, kan tåle det konstante pres, skabt af indtagning af en tung agn. Et godt hjul, har ofte flere kuglelejer end de helt billige, da de er med til at få hjulet til at kører blødt og jævnt.
 
Uanset hvilket hjul du køber og hvor du bruger det, så er vedligeholdelse af hjulet vigtigt. Fiskehjulet består af en masse små dele som er sat sammen meget præcist, og det er uundgåeligt at disse dele vil blive slidt med tiden. For at forlænge levetiden på dit hjul kan du udføre den rette vedligeholdelse, og derved sørge for at der er minimal slitage på hjulet, fx fra saltvand, sand, småsten eller mudder. Der er et par små tricks eller trin som du altid kan udføre efter en fisketur. 
 
Så snart du er færdig med at fiske, så skal du løsne bremsen, så den er helt løs. At have bremsen stillet stramt imens hjulet ikke bliver brugt, er lidt det samme som at have bilen stående med håndbremsen trukket over længere tid. Delene i bremsesystemet er i større berøring med hinanden, og der er god chance for at de sætter sig, hvilket forringer bremsen hurtigt. 
 
Skyl dit hjul i vand fra vandhanen når du kommer hjem. Alt det skidt, sand og hvad der ellers må have sat sig i hjulet under fiskeriet, skal væk. Så en tur under rendende vand, og så drej et par omdrejninger på hjulet for at få vandet rystet af, så er du godt kørende. Læg evt. hjulet til tørre på et viskestykke eller lignede efterfølgende, da der ofte vil være en smule vand som siver ud, inden det er helt tørt. Når man renser sit hjul efter hver tur, kan man ikke undgå at skylle en smule af smørings olien  af hver gang, så det er derfor en god ide at have frisk olie liggende som kan påføres efter behov. 
 
Smøring af dit hjul. Som vi lige nævnte, så er smøring af dit fiskehjul vigtigt. Olien er med til at gøre at alle delene kører lækkert og smooth. Alt efter hvor mange fisketure du har i løbet af et år, kan det variere hvor ofte du skal påføre ny olie til hjulet. Som tommelfingerregel så kan dette gøres to gange om året. Hvis du fisker rigtig meget, og i saltvand, kan du med fordel gøre det tre eller fire gange årligt. Du vil oftest kunne høre når hjulet er olietrængende, da det begynder at afgive en højere lyd under indspinning. 
 
Send dit hjul til service hos producenten. Hvis du har købt et dyrt hjul, og gerne vil passe ekstra godt på det, og have det i lang tid, så kan det være en god ide at sende det ind til service en gang i mellem. Der er nogle dele på hjulet som bliver hurtigere slidt end andre, og disse dele er nemme for producenten af skifte og koste ofte ikke særlig meget. Derfor anbefaler vi tit vores kunder at sende det ind til service en gang hvert eller hvert andet år, for at få det smurt, og skiftet disse sliddele. Det ses tit at folk vælger at gøre dette når deres sæson er slut og de ikke skal bruge hjulet den næste måned eller mere. 
 
Stangen du fisker med, skal matche dit fiskeri. Fisker du stationært kan du slippe afsted med at bruge en stivere stang, som ultimativt kan klare større fisk, men ikke kaster særlig godt. Det aktive fiskeri kræver en lettere og blødere stang, for at kunne kaste din agn langt. Stænger som ofte bliver brugt til aktivt fiskeri i søer er 8´ og 9´ stænger, med en kastevægt som matcher vægten på de agn du gerne vil fiske med. 
Til det helt lette fiskeri, med små gummidyr eller lignende, kan små stænger på omkring 7´ også bruges. De har dog en naturlig begrænsning i hvor store fisk de kan fighte, da de ofte ikke har samme styrke som de større stænger.    

Åen – Ferskvand

Spinnefiskeri i åen er super populært herhjemme, og der er en del forskellige arter som er på menuen. Typisk er det dog laks, havørreder og bækørreder som står øverst på ønskelisten når en tur til den lokale å planlægges. 

"Som det første i dette afsnit, vil vi gøre opmærksom på at der er en fredningsperiode i åen, som varierer fra å til å. Det er der naturligvis rigtig mange fiskere der allerede ved. Men er man ny i fiskeriet, er det meget vigtigt at man sætter sig ind hvornår sæsonen starter og slutter i den pågældende å, inden man tager afsted med stangen." 

Som vi efterhånden har fået fastslået, så findes der et utal af forskellige måder at fiske med sin spinnestang. Det gør sig også glædende i åen. Den mest normale metode må dog være med en spinner. Der kastes enten opstrøms eller nedstrøms fra hvor man står, og spinneren vil begynde at rotere så snart indtagningen påbegyndes, og forhåbentlig udløses et hug fra en nysgerrig fisk. På grund af spinnerens blad skabes der modstand under indtagning, som hjulet skal kunne modstå. Derfor er det vigtigt at have et spinnehjul af en vis kvalitet, og gerne ét med gode kuglelejer. Jo mere modstand dit spinnehjul skal kunne modstå, jo flere kuglelejer. Dernæst kommer fiskens størrelse i spil. Fisker du i en lille å efter fx bækørreder og stallinger, så er chancen for en kæmpe fisk på 5+ kg ikke så stor, derfor kan du med fordel nøjes med et mindre hjul. Her vil et hjul i str. 2000 være helt perfekt. Fisker du derimod i åer som Skjern å, Storåen eller andre lakseførende åer, så skal hjulet have en større størrelse. Fx str. 3000-4000. 

Når det kommer til valget af spinnestang til fiskeri i åen, skal man tænke over at der ofte er grøde i åen, og især inde langs bredden kan der være tæt bevoksning, som er svær at nå ud over. Derfor er vores anbefaling at fiske med en stang som er 10´ for netop at kunne nå ud over denne grøde, og derved fiske effektivt, også inde langs egen bred. Det er ofte inde under disse grødebuske at fisken står, da det giver fisken ”tag over hovedet” og den derfor føler sig mere sikker. 

Udover stangens længde skal man også kigge på kastevægten. Fisker man med spinner, så er det sjældent at de vejer mere end 20-25 gram. Derfor kan man med fordel vælge en stang som ikke har en højere kastevægt end det. 

Ved at vælge en stang med en lavere kastevægt, får man en stang som typisk er blødere, og idet man fisker i en å, hvor det hele sker meget tæt på én, så er det altså en fordel med den blødere stang, da den vil absorbere de hårde ryk og hovedryst som fisken kommer med under en fight, og det vil i sidste ende give dig en højere landingsprocent. 

" Typer af spinnefiskeri "

UL-fiskeri

UL står for Ultra Light, og er en fiskestil som er blevet utrolig populær de seneste år, blandt andet på grund af fiskeri efter mindre fisk. Ved at bruge grej som er ultra light, giver det en bedre fight med mindre fisk, da grejet ikke kan presses lige så hårdt som det traditionelle grej kan. Når der fiskes UL-fiskeri, er der en naturlig grænse for hvor store fisk du kan gå efter, da grejet har en lavere øvre grænse for hvor meget de kan tåle inden stangen, hjulet eller linen giver efter og går stykker. Men til nogle specifikke former for fiskeri er dette meget oplagt. 

Put & Take 

Der findes rigtig mange put&take søer herhjemme i DK og det er her mange nye fiskere begynder deres fiskeeventyr. Fiskene er udsat i søen og størrelsen på fisken er derfor kontrollerbar – man ved altid hvad man kan forvente, og man kan derfor tillade sig at nedskalere sit grej. Stænger til UL-fiskeri fås i forskellige størrelser men for at man kan kalde det for ultra light må det dog ikke overstige en vis størrelse.

Stænger på 6-7 fod med en kaste vægt på op til 10 gram er det mest normale inden for UL-fiskeriet. Der findes også stænger på 5 fod som kun kaster op til 3 gram. 
Hjulet som man bruger til dette fiskeri skal også være mindre. Hvis man sætter for stort et hjul på sin UL stang kommer sættet ud af balance, og man mister føling med sin agn. Hjul i størrelse 1000-2500 er det optimale til denne type fiskeri. 

Når man kaster sig ud i denne form for fiskeri, er det vigtigt at man anskaffer sig nogle agn som passer til stangens kastevægt. De normale spinnere og blink kan ikke længere bruges, da de overbelaster stangen og den risikere at knække i kastet. I det hele taget skal tempoet sættes ned når der fiskes UL, hidsige kast og store bevægelser skal laves om til små og korte kast og ryk, da man ikke længere har samme kræft som med det traditionelle grej. 

" Grej til spinnefiskeri "

Teleskopstænger/

rejsestænger 

De traditionelle spinnestænger på markedet er ofte delt i to eller fire dele, som adskilles når stangen ikke bruges. Disse dele er dog stadig af en vis længde, der gør det upraktisk at have med i en taske eller kuffert, når man skal ud at rejse kortere eller længere distancer. Her findes der en model som er perfekt til rejsen, nemlig en teleskopstang. Teleskopstænger fungerer således at hver del kan skubbes ned i den underliggende del, og ma til sidst kun står tilbage med en stang på længde med stangens håndtag. 

Kort sagt, så er teleskopstangen til dig der kan bruge det praktiske i at have en fiskestang som ikke er meget længere end stangens håndtag, og så skal bruge en fiskestang på fx en backpacker tur til de norske fjelde, eller skal med flyveren til de mere tropiske himmelstrøg. 

Bombarda stænger

Her har vi med en type af stænger som er super populære blandt de danske lystfiskere, hvor hovedpræmien er en stor havørred fra kysten. Stængerne bliver brugt til at kaste et bombarda flåd med en langt forfang hængende bagefter sig. Det kræver at stængerne har en vis længde, og det er også det der kendetegner sig ved en bombarda stang. Stængerne er ofte mellem 10-11 fod og har en lidt højere kastevægt end man normalt ville bruge på kysten – ca. 15-35 gram. Bombarda fiskeriet er hammer effektivt fordi at man, med sin spinnestang kan kaste små fluer og mikroblink uden besvær, og man kan oveni købet kaste dem meget langt, da disse lange stænger har en masse kræft i sig. I nyere tid og med den udvikling som konstant foregår indenfor fiskeriets verden, findes der nu også bombarda flåd som vejer så lidt som 6 gram. Så der er altså også mulighed for at de mindre stænger kan bruges til dette fiskeri – dog vil vi anbefale at stangens længde ikke bliver for kort. Hvis vi kort skal runde fiskemetoden og dens setup: Forfanget skal være ca. en stanglængde + 15-30cm. Hvori der bindes en flue eller et mikroblink. Der kastes som med et traditionelt blink men lige inden flådet lander i vandet stoppes linen. Det gør at forfanget strækkes, så fluen lander længst væk fra dig, og du er klar til indspinning, uden linekludder. Denne teknik er en anderledes end normalt og kræver ofte en smule træning. Men når først kastet sidder i skabet, kan du opleve et fantastisk fiskeri. 

Pirkestænger/Havstænger

Ligesom spinnestænger bliver brugt i åer, søer og langs kysterne, så bruges de også ofte når der fiskes fra båd. Danmark er omringet af vand, og det har vi stor tradition for at udnytte når de kommer til fiskeri. Vi har stor diversitet i vores farvande, og der er mange arter at fange hvis man har en båd, og kan komme ud på dybere vand. Fiskeriet foregår med havstænger, som er meget kraftigere end før nævnte stænger. De skal nemlig kunne klare at løfte store fisk og tunge pirke op fra +100 meters dybe, i strømfyldt vand. Her bruger man ikke kastefiskeri med vertikalt fiskeri. Det bliver gjort med pirke som ofte vejer op mod 5-600 gram. I og med at man ikke skal kaste disse tunge pirke, men derimod synke dem ned vertikalt, så er kastevægen på mange havstænger, skiftet ud med en max belastnings vægt som angiver hvor mange gram eller Lb som stangen kan tåle. Når man fisker fra båd og fisker på dybt vand, så er en lang stang ikke at foretrække, da den blot giver dig mere stang som risikere at brække under tung belastning. Derfor ser man ofte at havstængerne er korte og er bygget på en meget tyk og stærk klinge. De aller stærkeste havstænger kan være helt ned til 6 fod og have en max belastnings vægt på over 50 kg. 

Fiskesæt

Fiskeri er blevet kæmpe stort herhjemme og rigtig mange mennesker har de seneste år begivet sig ud i naturen med fiskestangen i hånden. For de nye fiskere kan det være en jungle at navigere i alt det forskellige grej som findes i butikkerne og ikke mindst på nettet. Der findes heldigvis en måde hvorpå du kan undgå at skulle prøve hver en stang og hvert et hjul på markedet, for at finde det helt rette setup. Her hos Korsholm har vi nemlig samlet et fiskesæt til dig der måske er i tvivl om hvordan sådan et sæt skal sættes sammen så det spiller optimalt. Her er der, af hos i butikken, blevet samlet stang, hjul og line i en pakke, og det eneste du skal gøre, er at binde et agn i enden. Disse fiskesæt er meget populære da du kan være helt sikker på at alle komponenter hænger sammen på den rigtige måde, og det eliminere al tvivl om hvorvidt det nu er det rigtige du er kommet afsted med.

Der findes fiskesæt af forskellig kvalitet og i forskellige prisklasser. Derudover findes der også fiskesæt som passer perfekt til børn, hvor længden på stængerne er kortere og i det hele taget nemmere at styre for de små, som ofte først skal lærer hvordan det hele virker. En super måde at starte sin fiskekarriere. 

Liner

Nu har vi været omkring de mange steder hvor du kan bruge din spinnestang, hvilket hjul er optimalt og hvilken stang der er bedst i de forskellige situationer. Noget som vi lige vil slutte denne artikel af med at snakke om, er linerne som vi bruger. 
Igennem tiden er der sket en kæmpe udvikling inden for det grej vi bruger, ligeledes har linerne ændret sig meget igennem årene. 

Der er hovedsageligt to typer af liner som vi bruger, uanset om vi fisker kysten, søen eller åen. Den ene er nylon liner og den anden er fletliner. 

Nylon

Nylon linerne bliver ofte brugt i åer eller steder hvor lange kast ikke er påkrævet, da man ofte skal bruge en relativ tyk størrelse for at opnå en brudstyrke som kan holde til at fighte store fisk. Det betyder mere friktion og derved mindre kastelængde. Nylon linerne har en smule stræk i sig, og det kan ses som værende en fordel eller en ulempe, alt efter hvilken situation man befinder sig i. Hvis fisken kun napper lidt i agnen, mærker man det ikke lige så tydeligt, på grund af dette stræk i linen, og ligeledes skal der et hårdere modhug til for at sætte krogen. Har man derimod mærket fisken, og krogen er sat sikkert i kæften på fisken, så kan denne strækkende effekt faktisk være en hjælp for dig under fighten. For hvert ryk og hovedryst fra fisken bliver noget af dette absorberet i linen, og der er altså mindre chance for at miste fisken. 

Fletline

Fletlinen er der mange gode grunde til at vælge, når du skal have spolet ny line på dit hjul. Det er utroligt stærkt, og kan derfor fås ned i nogle meget tynde dimensioner, som er perfekt til fiskeri med små agn. På grund af sin meget tynde diameter kaster du med fletline meget længere end med en nylon line, også selvom du fisker med meget små agn. Fletlinerne er helt stive, der er altså ingen, som i slet ingen stræk i disse liner. Det gør at du har kontakt med din agn hele tiden, og mærker hvert eneste lille bump eller træk der måtte komme under indtagningen. Det resulterer i at du under fiskeri med fletline, sætter krogen i næsten alle de fiske som napper.. hvis dine kroge altså er skarpe og hvis ikke al den omkringliggende natur gør dig uopmærksom i øjeblikket hvor fisken tager agnen.  

Netop denne stive, ustrækkelige funktion gør dog også det at, når fisken kommer ind under fødderne på dig, så er det kun stangen og dig der kan absorbere de ryk som fisken giver. Det er derfor vigtigt, at når du fisker med fletline og du fighter fisk tæt på dig, at din bremse er indstillet løst nok til at der ikke skabes ”slack” på linen på noget tidspunkt.

Vi håber at du har nydt at lyse med, og du har fået inspiration til at komme ud til vandet og give den gas. Hvis dette lille skriv har givet anledning til spørgsmål eller andet, er du altid velkommen til at komme ind forbi butikken eller fange os på mail eller telefonen. Vi står altid klar med en hjælpende hånd eller et godt fif. De gode oplevelser venter på dig, så det er bare om at komme afsted. 

KNÆK&BRÆK DERUDE! 

" FAQ "

Folk spørger ofte

Der vil løbende komme ofte stillede spørgsmål til spinnefiskeri.

Relaterede artikler

Find de nyeste tilbud, nyheder og sæson aktuelle produkter

 

"Alt indenfor jagt, fiskeri og outdoor."

Billede med information og muligheden for ombytning

Vi har altid 100 dages fri ombytning

Billede af informationen om at vi har prismatch

Vi prismatcher alle danske webshops

Billede med information om at vi har en stor fysisk butik i Danmark

Stor fysisk butik +3.000m2

Billede med information omkring alle de mange produkter vi har

Over 35.000 unikke varenumre