100 dages fri ombytning 100 dages fri ombytning
Prismatch Prismatch
Fri levering fra 499 DKK Fri levering fra 499 DKK
Fragt til kun 35 DKK Fragt til kun 35 DKK

Sådan vælger du de helt rigtige vandrestøvler

Du skal på vandretur. Ud under åben himmel, med mad over bål og overnatning i telt - Det bliver fantastisk!

Sådan vælger du de helt rigtige vandrestøvler

Du skal på vandretur. Ud under åben himmel, med mad over bål og overnatning i telt -

Det bliver fantastisk!

Men hov!! - Du mangler et par vandrestøvler. Men hvad skal det være for nogen, og hvordan ved du hvad der er bedst?

Bare rolig, Korsholm står klar til at hjælpe!

  

Først og fremmest er det vigtigt at finde ud af, hvilket terræn man skal vandre i. Er det på menneskeskabte stier, dybt inde i skoven eller måske i bjergene? Hvor koldt er det? Vandrer du i tropisk eller arktisk klima? Der er meget at tage stilling til, men der er ingen grund til at fortvivle. 

Vi har skabt den komplette guide til hvad du bør købe, alt efter hvor, hvornår og hvor længe du skal være afsted. 

 

Vandrestøvle, vandresko eller vandresandal?

Når du skal ud at vandre, er der mange ting at tage stilling til; En af dem er valg af fodtøj. Overordnet set findes der tre typer at fodtøj når det kommer til vandring: Vandresko, vandrestøvler og vandresandaler.

Vandreskoen er til de kortere dagsudflugter i det forholdsvis flade terræn som eksempelvis stier i skoven eller på stranden. De er oplagte til det varmere klima enten syd på, eller her hjemme i sommermånederne. De er også gode til diverse udendørs aktiviteter, og kan let bruges til de kortere vandreture.

Vandrestøvlen; er til de længere ture i det mere ujævne terræn. De er oplagte til eksempelvis bjerg eller fjeld områder, og hjælper dig med at stå bedre fast på løsere jord. Dette er også det fodtøj til vandring, der giver bedst mulig støtte til ankel og fod. Har du tidligere haft skader, så er det vigtigt at du tager hensyn og støtter området - Vandrestøvlen er derfor et oplagt valgt.

Vandresandalen; er helt oplagt til stranden og det varmere klima. De er også kanon gode at bruge hjemme i haven om sommeren. Når det kommer til vandreturen, er de også helt formidable - I mange henseender meget bedre end et par klipklapper. De støtter foden bedre, og så er bunden tykkere så de også beskytter undersiden af foden. En klassisk vandresandal kommer med en hælrem, som sikrer at sandalen bliver hvor den skal, og ikke falder af.

Længden; er naturligvis også en vigtig faktor når det kommer til valg af den rigtige vandrestøvle. Det er enormt vigtigt at vandrestøvlen sidder godt på foden - Den må hverken skure på hælen eller side for tæt, den skal passe helt perfekt til netop din fod. Det anbefales dog, at man vælger en vandrestøvle der er lidt længere end ens fod. Der skal (alt efter klimaet) gerne være plads til en ekstra og tykkere sok i støvlen. Det er derfor ikke underligt at man går et par skostørrelser op.

Det er også vigtigt at dine tær ikke støder mod oversiden af skoen eller støvlen. De skulle jo nødigt bliver klemt, når du eksempelvis vandre nedad, hvor foden automatisk glider lidt frem i skoen. Prøv altid dine støvler på inden du skal afsted. Test deres evner på diverse skråninger og få en fornemmelse af hvordan dine bevægelsesmuligheder er med støvlen på.

Bredden; skal der også tages hensyn til. Skoen eller støvlen må endelig ikke være for smal, men skal heller ikke være så stor at du sejler rundt i den. Mange oplever, at ens fødder kan hæve op efter en lang dags vandring, det skal der naturligvis være plads til, det nytter jo ikke noget at vandre videre i bare tær, fordi dine støvler ikke længere passer.

Materialer

Endnu en ting du bør overveje, inden du suser ud og køber dig et par vandresko eller støvler, er hvilket materiale de bør være lavet af. Her skal du igen tænke over, hvor du skal vandre henne - Er det i sne, skov eller sand? Alt efter hvor du vandrer og hvor fugtigt der er, kan skoens materiale varierer. 

Læder; Fleksibelt, slidstærkt, åndbart og relativ vandafvisende - alt dette får du med hvis du køber dig et par læder sko eller støvler. Hvis ikke støvler/skoene i forvejen er vandtætte, kan du let give dem denne egenskab med en smule imprægnering, enten som spray eller voks. Desuden, giver læderstøvlen et kanon godt hold om fod og ankel.

Ruskind; har mange af de samme egenskaber som læder. Det er dog af natur ikke nær så vandtæt, men kan ligesom læderet imprægneres. Det er både åndbart og i mange tilfælde billigere end ægte leder. 

Kunststof; Hvis du vandrer i varmere klima, og ønsker optimal åndbarhed, så vil et par kunststofsko være helt perfekte til dig. De fleste kunststofsko er ikke vandtætte, men kan være det, hvis der er en vandtæt membran i. Det kunne eksempelvis være Gore-Tex. Gore-Tex har et utal af fantastiske egenskaber, som bibeholder åndbarheden, mens dine fødder forbliver tørre.

Sålen

Alt efter hvor meget du skal have med, og derved hvor tung din bagage er, så varierer sålen på dine sko. "Jamen herre Gud! Det jo bare en sål" - tænker du måske, men sådan er det slet ikke. Sålen er væsentlig vigtigere end du tror. Tykkelsen er nemlig med til at afgøre, hvor meget du kan bære på. Ikke nok med det, så hjælper den gode sål dig også med at stå godt fast, selv på våde sten og andet glat terræn.  

Vandresko og i særdeleshed vandrestøvler har i mange tilfælde flere lag. De fleste har op til tre lag og forener noget stærkt med noget stift og noget blødt. Denne kombination giver den karakteristiske vandresko bund, som så mange kender; Den mønstrede gummisål der hjælper dig med at stå solidt plantet. 

Er gummiet hårdt, er det enormt slidstærkt. Det er ofte det du finder som det yderste lag i et par vandrestøvler, da de kan klare mange hårde kilometer uden at gå i stykker. 

Stivheden i en sål er med til at beskytte din fod mod det underlag du går på. Den sikrer dig, at du ikke mærker hver eneste sten du træder på, og holder din fod beskyttet mod skarpere sten eller klippestykker. Den sikrer på samme tid at du ikke "mærker" hvert eneste skridt du tager på vandreturen. Det såkaldte "stød" du mærker i kroppen når du vandrer (særligt i kuperet terræn) er hårdt ved kroppen, men med et stivere lag som dette, er du beskyttet.

Den blødere gummidel af sålen slides hurtigere, men med sådan en står du til gengæld knald godt fast i mere vådt føre. Derfor bruges de ofte som sål til gummistøvler eller vinterstøvler.

Relaterede artikler